Menu

Kutatás-fejlesztés III.

GINOP-2.1.1-15-2015-00379

 

A projekt bemutatása

A kedvezményezett neve: Pure Aqua Környezetvédelmi Mérnöki Iroda Kft.

A projekt címe: Hulladéklerakói csurgalékvizek és egyéb magas sótartalmú folyékony hulladékáramok megújuló energia felhasználásával történő ártalmatlanítása

A szerződött támogatás összege: 103.314.616 Ft

A támogatás mértéke (%-ban): 55,62

A projekt tartalmának bemutatása:

A vállalati K+F projektben egy speciális szennyvízkezelési technológia kerül kifejlesztésre, egy szoláris párologtatóra épülő tisztító rendszer magas sótartalmú szennyvizek (köztük hulladéklerakói csurgalékvizek) kezelésére, amely a jelenleg alkalmazott technológiákhoz képest egyszerűbb, ugyanakkor hatékonyabb: minimális maradék hulladék jelentkezik (1-10%) és energiát takarít meg (akár 30-70%). Az új technológiára komplex folyékony hulladék-kezelési szolgáltatás építhető (tisztító létesítmények tervezése és engedélyezése, a technológiák kivitelezése és üzemeltetése). A projektben sor kerül az optimális technológiai feltételek laboratóriumi vizsgálatára, a technológiai elemek összeállításának meghatározására, majd egy kisméretű kísérleti berendezés kerül megépítésére és tesztelésére. A K+F munka eredményeképpen elkészül a szolár párologtatásra épülő komplex folyékony hulladék-kezelési technológia és berendezés műszaki leírása (know-how) a nagyüzemi megvalósítás érdekében.

A projekt megvalósításában a PureAqua Kft. saját alkalmazásban álló munkatársai vesznek majd részt, összesen 6 fő kutatómérnök és 2 fő technikus/kisegítő. Ipari kutatásként 66 emberhónap kutatómérnöki és 24 hónap technikusi/projekt asszisztensi munkát tervezünk. A projektmegvalósítás időtartama 24 hónap. A várható végeredmény egy új műszaki megoldást jelentő, megújuló energiát hasznosító szoláris párologtatásra épülő folyékony hulladék-kezelési technológia és kísérleti berendezés lesz.

A projekt az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával valósul meg, a Magyar Állam társfinanszírozása mellett.

A projekt tervezett befejezési dátuma: 2018.09.30.

A projekt azonosító száma: GINOP-2.1.1-15-2015-00379

PA GINOP 217 C fekvő 01

A projekt előrehaladása

Projekt kezdésére 2016.10.01-én került sor, amikor megkezdődött a mérnöki kutatás-fejlesztési munka.

A támogatás szerződés megkötésére 2016.10.03-án került sor.

Nyitó sajtóközleményt jelentettünk meg 2016. október elején.

A projekt első 12 hónapjában, ipari kutatás keretében elvégzett tevékenységek

Különféle települési hulladéklerakókból csurgalékvíz mintákat vizsgáltunk, majd az alapján terveztük, műszakilag finomítottuk a kiválasztott csurgalékvizek hatékony tisztítására szolgáló szolár-párologtató rendszert, amelyet kísérleti berendezést gyártatás után 2017. augusztusban üzemeltünk be. A fejlesztés során meghatároztuk a rendszer működésének paramétereit, a fajlagos párologtató kapacitást, ennek változását a műszaki paraméterek módosítása függvényében, a képződő pára és párolgási maradék szennyezettségét.

A projekt második 12 hónapjában, kísérleti fejlesztés keretében elvégzett tevékenységek

A korábban kialakított szoláris rendszert ismert technológiai megoldásokkal egészítettük ki , hogy egy komplex kísérleti berendezés működtetésével vizsgáljuk a teljeskörű szennyvízkezelés lehetőségét. Ennek során speciális szűrő - ioncserélő, illetve vákuumbepárló egységet csatlakoztattunk a rendszerhez, az így elvégzett kísérletek során vizsgáljuk a hatékony üzemeltetés feltételeit mind a költségek, mint a keletkező légnemű, folyékony és szilárd fázisú hulladékok lehetséges újrahasznosítása érdekében.

Kutatási infrastruktúra fejlesztése

A kísérleti berendezések a cég székhelyén található telephelyének udvarán kerültek elhelyezésre egy 300 nm-es burkolt és világítással ellátott területen, ugyanakkor az irodaépület emeleti részén 120 nm-en laborhelyiségek kerültek kialakításra és a kísérletekhez műszerek kerültek beszerzésre.

Kutatás-fejlesztési szolgáltatás igénybevétele

A kutatás-fejlesztési tevékenység mindkét fázisában közreműködik a Pannon Egyetem Környezetmérnöki Intézete csurgalékvíz minták szennyezőanyag tartalmának nagyműszeres vizsgálatával és az eredmények alapján fejlesztési tanácsadás végzésével, Dr. Domonkos Endre, egyetemi docens és Kovács Orsolya, tanszéki mérnök részvételével.

A cég részéről a kutatás-fejlesztési projekt munkatársai: szakmai vezetője Thury Péter, a cég egyik tulajdonosa és ügyvezetője, a fejlesztési munkát megfelelő végzettséggel és tapasztalattal rendelkező K+F mérnökön hajtják végre (Pitás Viktória, Dr. Németh Gergely és Simoncsics Gábor), valamint Dr. Fráter Tamás, a kutató labor vezetője és Gulyás Gábor laboratóriumi kutató, a szerelési munkákban Monse Balázs technikus vesz részt, a projekt adminisztrációját Kloó Daniella végzi.

A fejlesztés eredménye egy egyszerű szerkezeti kialakítással rendelkező, üvegházhoz hasonló, szabályozott betáplálással és légcserével működő párologtató és egyben kristályosító rendszert hoztunk létre magas sótartalmú, különösen hulladéklerakói csurgalékvizek tisztítására, amely működése során a gáz/gőz halmazállapotú légáram kibocsátás mellett minimális szilárd/gélszerű maradék (hulladék) keletkezik,   a folyamat eredményeként minimális nem megújuló energia szükséges és a kiindulási szennyvíz mennyiségének mintegy 1-10%-nyi mennyiségű maradék hulladékáram keletkezik (térfogat redukció 90-99%).

Fotók, dokumentumok

Szakmai anyagok

 

Kapcsolat Info

Ha a szolgáltatásainkkal kapcsolatban bármilyen kérdése merült fel, az alábbi címeken elérhet minket.

PureAqua Kft.

Székhely: 8200 Veszprém, 8200 Veszprém, Lőszergyári út 6.
Levelezési cím: 8200 Veszprém, Lőszergyári út 6.
Telefon:+36-88-794-243
Fax:+36-88-799-132
Skype:pureaqua01
Web:http://www.pureaqua.hu