Menu

Kutatás-fejlesztés IV.

GINOP-2.1.7-15-2016-02233

 

A projekt bemutatása

A kedvezményezett neve: Pure Aqua Környezetvédelmi Mérnöki Iroda Kft.

A projekt címe: „Perpetuum mobile” vákuumbepárló prototípusának kidolgozása

A szerződött támogatás összege: 45.199.160 Ft

A támogatás mértéke: 58,62%

A projekt tartalmának bemutatása:

A projekt célja egy olyan, egyedi és újszerű elven működő vákuumbepárló prototípus létrehozása, mely a vákuum kialakításához és fenntartásához nem igényel elektromos energiát (a piacon elérhető vákuumbepárlókkal ellentétben), továbbá mind a felületnövelés módjában (porlasztás), mind a vákuum kialakítás és fenntartás módjában innovatív megoldás. A berendezés további egyedi jellemzője, hogy nem igényel fűtést (a létrehozott vákuumtartományból fakadóan rendkívül alacsony hőmérsékleten is képes megvalósítani az oldószer elpárologtatását), valamint hogy a párologtató és kondenzációs tér egy térfogatban helyezkedik el. A létrehozni kívánt berendezés jóval energiahatékonyabb, mint jelenlegi versenytársai. Azon túl, hogy az oldott szervetlen szennyezőkkel terhelt folyékony hulladékáramok kezelése, azokból az oldott anyagok kikristályosítása megvalósítható ilyen módon desztillált víz minőségű melléktermék keletkezése mellett, a szerves szennyezők eltávolításának biztosítására egyedi hulladékáramok esetén ki kívánjuk egészíteni membrántechnológiai lépcsővel is. Ezzel együtt új komplex megoldást tudunk kínálni a folyékony hulladék kezelés terén.

A 24 hónapos projekt során kísérleti fejlesztés valósul meg egy szakmai vezető, 2 fejlesztőmérnök és egy technikus, valamint a Pannon Egyetem közreműködésével, amely során kifejlesztésre és megépítésre kerül a prototípus berendezés, amelyet kiállításon is be fogjuk mutatni.

A projekt az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával valósul meg, a Magyar Állam társfinanszírozása mellett.

A projekt tervezett befejezési dátuma : 2019.05.31.

A projekt azonosító száma: GINOP-2.1.7-15-2016-02233

PA ginop 2 1 7 15 2016 02233

A projekt előrehaladása

A támogatás szerződés megkötésére 2017.05.29-én került sor.

Projekt kezdésére 2017. június 1-én került sor, amikor megkezdődött a mérnöki kutatás-fejlesztési munka.

A projekt megvalósítási helye a cég székhelyéül is szolgáló telephelye:
8200 Veszprém, Lőszergyári út 6.

A projekt első 12 hónapjában elvégzett tevékenységek

A tervezési és előkészítési munkát követően megvásárlásra kerültek a létrehozni kívánt prototípust berendezés részei tartályok, szerkezeti elemek, szivattyúk, műszerek, villamos berendezésrészek (központi vezérlő) és az egyéb technológiai elemek.

Mivel a rendszer tesztüzeme nagyobb mennyiségű szennyvíz felhasználását igényli, a mobil berendezést Papkesziben található saját telephelyen kerül tesztelésre és a technikus kolléga által elvégzendő esetlegesen szükséges átalakításokat követően különböző folyékony hulladék áramokkal viszgálati szakaszok elvégzése következik, mely a fejlesztőmérnökök feladata az általuk előzetesen elkészített kísérleti terv szerint.

Kutatás-fejlesztési szolgáltatás igénybevétele

A kutatás-fejlesztési tevékenység során közreműködik a Pannon Egyetem Környezetmérnöki Intézete csurgalékvíz minták szennyezőanyag tartalmának nagyműszeres vizsgálatával és az eredmények alapján fejlesztési tanácsadás végzésével, Dr. Domonkos Endre, egyetemi docens és Kovács Orsolya, tanszéki mérnök részvételével.

A cég részéről a kutatás-fejlesztési projekt munkatársai: szakmai vezetője Fazekas Bence, a cég egyik tulajdonosa, a fejlesztési munkát megfelelő végzettséggel és tapasztalattal rendelkező K+F környezetmérnökök hajtják végre (Varga Krisztián és Szabó Bálint Péter), a szerelési munkákban Pordán László technikus vesz részt.

 

Kapcsolat Info

Ha a szolgáltatásainkkal kapcsolatban bármilyen kérdése merült fel, az alábbi címeken elérhet minket.

PureAqua Kft.

Székhely: 8200 Veszprém, 8200 Veszprém, Lőszergyári út 6.
Levelezési cím: 8200 Veszprém, Lőszergyári út 6.
Telefon:+36-88-794-243
Fax:+36-88-799-132
Skype:pureaqua01
Web:http://www.pureaqua.hu